Welkom bij
Openingen op twee hoogte.
Eigenlijk is de eerste vraag die elke speler stelt als de tegenstanders met twee in een kleur openen: is dit zwak of sterk? Waarschijnlijk zijn er hele boeken over deze keuze volgeschreven. Spelers die graag storen en het de tegenstanders moeilijk maken hebben een voorkeur voor de zwakke twee openingen. Immers voor vrijwel iedereen wordt het nu improviseren als je daar met een sterke hand achter zit. Hoe krijg ik deze informatie bij partner en voorkom ik dat hij voortijdig past? Hier zijn veel conventies voor die misschien nog eens aan de orde komen. Maar de keuze voor de zwakke twee betekent dat je de sterke twee niet meer in je gereedschapskist hebt. Jammer hoe krijg je partner dan snel op de hoogte van het feit dat je een 6 kaart hebt en flink wat punten, vanaf 17 toch wel. Je voelt het al aankomen knappe koppen hebben mogelijkheden bedacht om deze keuzes te combineren. Op systeem kaarten zie je dan terug multi 2 ruiten en de sterke 2 klaveren opening. Beide biedingen zijn bedoeld om zowel zwakke als sterke 2 openingen te kunnen doen. In de twee klaveren zit dan de sterke openingen in de hoge kleur en een hele sterke opening (23+) en in de twee ruiten zitten de zwakke 2 openingen in de hoge kleur, de sterke 2 openingen in de lage kleuren (klaveren/ruiten) en een hele sterke opening. Je betaalt wel een prijs: de zwakke 2 openingen in de lage kleuren ben je kwijt. Veel spelers nemen in de 2 klaveren opening ook de zwakke ruiten mee. Dit is eigenlijk een verdediging tegen storen door de tegenstanders. Immers als je zeker weet dat het een sterke opening is gooi je als tegenstander er vrolijk een bod tussendoor, bied je vijfkaart maakt het uit. Alle kans dat de openaar in de problemen komt bij het vervolg en je maat weet waar hij mee moet uitkomen zodra dat aan de orde is. Maar als het een zwakke ruiten is dan gooi je op die manier maar al te vaak je eigen ruiten in.
Bij beide 2 openingen zal de partner van de openaar altijd moeten bieden, tenzij natuurlijk de tegenstanders tussen geboden hebben. Hier kun je gebruik van maken bij je verdediging. Uit ervaring weet ik dat na een twee ruiten opening de linker tegenstander met 13 punten vaak meteen in de bieding komt. Niet zelden met schuim op de lippen en de kreet ik laat mij niet uit de bieding drukken. Maar dat is niet nodig je komt als tweede bieder altijd nog aan de beurt. Er zijn hele verdedigingen tegen deze openingen geschreven.
Bij de twee klaveren opening antwoordt partner vrijwel altijd 2 ruiten. Daarna pas zal de openaar zijn hand omschrijven. Heeft hij een zwakke ruiten dan past hij, elk ander bod belooft sterkte. Het verdient aanbeveling alleen met een zeer zwakke ruiten dit te doen, bij voorkeur zonder punten in de andere kleuren. Partner kan immers niet meer bieden, het zou anders zomaar sans kunnen zijn voor jullie. Maar die keuze is vrij natuurlijk. Een zwakke 2 klaveren ben je sowieso kwijt als mogelijk bod. De twee openingen zullen nog uitgebreid aan de orde komen. Maar belangrijk is te onthouden dat de openaar pas in zijn vervolg bod duidelijk maakt wat hij nu eigenlijk heeft.
Mooie is dat nu de twee harten en de twee schoppen openingen vrij zijn gekomen. Hier komt de Muiderberg conventie om de hoek kijken.
Je dient lid van deze club te zijn om dit bericht te bekijken. Al lid? Inloggen
Maandag 5 mei 2025 viert Nederland 80 jaar bevrijding. Er wordt die avond geen bridge gespeeld. ...